onsdag 9 december 2020

Julkalendern 2020, lucka 9 Rabarbern Elmblitz

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 9, rabarbern Elmblitz, Rheum x hybridum (x cultorum)'Elmblitz'

 

Rabarbern är som mest omtyckt som lågoxalhaltig, alltså Elmblitz.

Det latinska namnet för rabarbern anges väldigt ofta med att utelämna x-märket för hybrid och i vissa fall skriver man ut hybrid och andra gör det inte utan sätter x cultorum. Hur som haver anges skrivsätten ofta som synonyma i plantlistor.

Sorten Elmblitz

Är då en tysk lågoxalsyrasort vilken kom till oss i början av 1990-talet. Att vi tar upp denna sort som trotjänarväxt kan tyckas litet konstigt när vi faktiskt också har den mycket gamla sorten 'Victoria' som faktiskt har hängt med hela plantskolans tid och längre än så. 

Orsaken till att Elmblitz platsar bättre här är faktiskt populariteten de senaste decennierna. Sen vi introducerade lågoxalhalten Elmblitz på vårt område har försäljningen av rabarberplantor mångfaldigats radikalt och dessutom har efterfrågan blivit jämn vilket inte alls var fallet med gamla sorten Victoria.

I dagsläget är det Elmblitz som står för ca 70% av vår plantskolas rabarberplantsförsäljning, sorten Rosenhagen (kom till oss litet senare eller 1998 så hos oss yngre än Elmblitz), som också är lågoxalsort, för ca 25% och Victoria och andra sorter för resten. Det om något talar för att nu är det dom lågoxalhaltiga sorterna som gäller.

  
Elmblits hör till gruppen rabarber med låg oxalsyrahalt, liksom Rosenhagen. Båda sorterna bildar korta relativt smala stjälkar, men mängden stjälkar är stor så utbytet av sorterna är bra och färgen utmärkt.

länkar:

rabarbern på Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Rhubarb

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar