fredag 18 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 19, Plymspirea - Aruncus dioicus

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 19, Plymspirea, Aruncus dioicus

 

Plymspirean blir en stor och ståtlig perenn. Bilden är från Plantskoleodlarna r.f.s bilddatabas.

Lucka 19 innehåller igen en naturväxt nämligen Plymspirean, Aruncus dioicus. Den har sitt naturliga utbredningsområde
från västra Nordamerika, Centraleuropa till Asien. 

Enligt Naturhistoriska riksmuseets databas, Den virtuella floran (se länk nedan) skall den också alltsedan 1948 finnas förvildad i delar av mitt Sverige. Också här i Finland ser man den förvildad men i hur stor omfattning och sedan hur lång tid tillbaka har vi inte sökt fram (en gissning = räkna med i stort sett samma tid).

Plymspirean är en tvåbyggare alltså det är skillda hon- och hanplantor. Ordet dioicus är latin och syftar just på detta. Det är alltså en viss skillnad på han- och honplantorna, vilket man också ser under blomningen. Hanplymerna är fylligare och mer upprätta, tack vare utstickade ståndare och kortare sidogrenar. Honplymerna är sirligare, tunnare och något hängande. De flesta tycker att hanplantorna har vackrare blomning.

Vill man vara säker på att få plantor av endast ett kön så bör man köpa delningsförökade plantor men de flesta plantbutiker kör dock med osorterat fröförökat material. Vi har ibland sett att man fixat tvåbyggarproblemet genom att fröså flera plantor i en kruka men detta odlingssystem är egentligen inte bra eftersom plantorna när de blir större konkurrerar med varandra vilket man ser genom att det ofta blir ett "hål" i mitten av plantan och ja i värsta fall (eller bästa fall) dör den ena plantan bort. 

Plymspirea är ingen snabbväxande perenn utan det tar normalt ca 3-4 säsonger innan den når en typisk storlek, men hav tålamod för den behöver inte heller delas och omplanteras utan kan växa år efter år på samma plats.

Plymspirean är en sån där typisk perenn som faktiskt blir högre och ståtligare längre norrut och mår den riktigt bra kan den faktiskt bli uppemot 2 meter. Det normala höjden i våra trakter rör sig dock om 1-1,5 meter och väldigt busklik.

Plymspirean var en av de få perenner som efterfrågades mycket redan under 1960-talet och även om den antalsmässigt inte är en storsäljare så har efterfrågan varit rätt konstant över tid.

Den lilla varianten, koreansk plymspirea eller astilbespirea, Aruncus aethusifolius, blir betydligt lägre men har man båda planterade nära varandra ser man rätt ofta att det bildas fröplantor som är korsningar mellan dessa. 

Det finns också några namnsorter av plymspirea, bl.a den något lägre namnsorten 'Kneffii', som har djupt flikiga blad.

 

Sorten 'Kneiffii' har mycket inskurna blad och något lägre växt

A. aethusifolia har bra höstfärg på bladen och är låg i växten.



 

källor och länkar:

Wikimedia commons (här finns många olika bilder för den som vill se sådana): https://commons.wikimedia.org/wiki/Aruncus_dioicus

Den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/arunc/arundio.html

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar