torsdag 24 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 24, GOD JUL med häckblåtryn 'Jörgen'

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi  uppmärksammat plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna. Vi hoppas Ni har funnit nöje i att följa vår kalender som samtidigt är en liten resumé över de populäraste växterna under våra 70 år. 

Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!


Sist ut, varsågod lucka 24, Häckblåtry - Lonicera caerulea 'Jörgen'


God Jul önskar vi på Wickmans Plantskola med denna bild på Jörgen häckblåtry!



Sista kalenderluckan går till vår absolut populäraste växt nämligen häckblåtryn, Lonicera caerulea 'Jörgen'.

Denna häck- och massaplanteringsväxt är från början hemmahörande från vår plantskola och selekterades 1949 av trädgårdsmästare Jörgen Wickman (1927-2017), alltså redan strax innan plantskolan grundades.

Så här var det:  "En av Jörgens största insatser under sin yrkeskarriär var selektionen av häckblåtryn 'Jörgen' vilken selekterades fram från karelskt-ryskt material redan under de första företagaråren. Som häck började sorten användas under 1960-talet och slog igenom ordentligt under 1970-talets bygg-boom efter oljekrisåren. Sorten namngavs senare med skilt sortnamn, Lonicera caerulea 'Jörgen', och är idag den blåtrysort som används överallt i Finland och också i övriga Norden när man planterar en ordentlig kvalitetshäck. Under 1960-, 70- och 80-talen såldes dessutom stora mängder av denna sort till planteringar längs de stora trafiklederna i hela landet, något som dock tyvärr fick ett slut i och med krisåren på 1990-talet då Vägverket började spara på pris och kvalitet med importvara som följd."

Egenskaper som gjort den populär är bl.a. dess friskhet i jämförelse med andra blåtryn samt dess täta och tidigt gröna växtsätt. Mycket härdig och tätväxande. Höjd 1,5 - 2 m, i gynnsamma förhållanden t.o.m. 2,5 m. Som friväxande har den ungefär samma bredd som höjd. De högre måtten uppnås på kraftiga, lerhaltiga jordar. Läs gärna hela växtbeskrivningen här.

Historien bakom häckblåtryn...

Och nu när "historier" skall skrivas kan vi berätta exakt hur Jörgen berättade att det gick till när hans intresse föll på denna växt.

Det var så att när Jörgen praktiserade på Harviala plantskola utanför Tavastehus (nångång 1947-1948) så fick man där in ett parti blåtryplantor från karelskt håll vilka högst antagligen var fröförökade från vildväxande material eftersom utseendet på plantorna varierade en aning. 

Dessa plantor planterades i plantskolan och det var redan då som Jörgen observerade att just den ena plantan verkade mycket tätare än de övriga. Han bad då sin förman om lov att få åtskilja denna och plantera på skilt ställe på plantskolan för observation. Detta ogillades dock av förmannen som tyckte att det var slöseri med tid och krafter. 

Dock tyckte förmannen att om det nu intresserade så kunde Jörgen  ta hem plantan till sitt hem och följa dess växt där. Sagt och gjort, vid nästa arbetslov togs plantan med och planterades vid föräldrahemmet och nästa sommar gjordes några dussin sticklingar som då planteras ut med jämförplantor av några andra införskaffade blåtryn. Observationen blev att mycket riktigt så var just den "nya" sorten väldigt tätväxande i jämförelse med de andra.

Det är dessvärre så med nyheter i växtvärlden att största svårigheten ligger i att få fast i nån som faktiskt vill köpa den "nya" sorten i större mängd. Så är det nu och så var det då. Försäljningen av buskarna gick faktiskt inte alls så bra de första 10-12 åren och när hundratals plantor lämnade osålda i början av 1960-talet så beslöt man att plantera en hel lång häck till vindskydd av plantorna.

Denna häck blev planterad väldigt synligt strax vid infarten till gården och nu började folk ett tu tre få upp ögonen för arten. Dock rekommenderades häcken endast som friväxande, ingen hade ju någonsin tidigare kommit på att man kunde formklippa - det var ju något man "bara" gjorde med de etablerade sorterna hagtorn, måbär och häckkaragan!

Det skulle faktiskt gå ända in till mitten av sjuttiotalet innan nån kom på idén att formklippa, och se, ett tu tre hade man en efterlängtad ersättare till den förhatliga långtaggade hagtornen.

årsväxten har bra färg


Sen oktober och höstfärg, inte rödskiftande alls men gult är nog också en färg!


Tät och vacker också utan löv. Är det den vintergröna granhäcken eller den rödskiftande blåtryn som ger mest färg?


Den enskilda blomman i början av maj må vara vacker och lockar enormt med humlor men det är faktiskt den enorma lövsprickningen som sker samtidigt vilken man lägger mest märke till.

År 2008 gick vi över till att producera häckplantorna i bekväma 9 cm krukor.
 

källor och länkar:

Wickmans Plantskolas hemsida: http://www.wiplant.fi/responsive/jorgen.html

Wickmans Plantskolas blogg Sol och Grönt: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2017/02/jorgen-wickman-in-memoriam.html


***

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar