torsdag 3 december 2020

Julkalender 2020 lucka 4, Vippslide - Aconogonon divaricatum

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 4, trotjänaren vippslide, Aconogonon divaricatum

 

Vippsliden, som är en naturperennaväxt har varit stadigt använd under hela plantskolans existens.

Vippslide (Aconogonon divaricatum), ibland kallad knäa, är en naturart i familjen slideväxter från nordöstra Asien.  Arten platsar väl in bland våra trotjänarväxter eftersom den långt före plantskolans tillkomst funnits på marknaden (vi har faktiskt hittat uppgifter om användning före 1800-tal, dock inte Finland) och har använts inte med stor men med relativt jämn åtgång under alla de 70 år Wickmans Plantskola funnits.

Vippsliden som på vissa håll kallas knäa på andra håll andra namn har fått sina namn just därför att växten har varit populär hos den stora allmänheten.

Vippsliden har också många synonymnamn på det latinska namnet. Man möter på namn som Persicaria divaricatum (ibland förväxlad under P. alpina), Polygonum divaricatum (P. alpinum).

Jag minns speciellt några kunder på 1970-talet som ville köpa vippsliden men som inte alls kom ihåg några namn. När de skulle förklara vad de ville ha sade den ena, "den där busken som har skira blommor hela sommaren och som blåser bort sen när hösten kommer". Det var sedan ingen tvekan om sorten, det var vippsliden som var efterfrågad. 

länkar: 

Naturhistoriska riksmusee, http://linnaeus.nrm.se/flora/di/polygona/acono/acondiv.html 

THE TAXONOMY OF POLYGONUM AVICULARE AND ITS ALLIES IN BRITAIN, http://archive.bsbi.org.uk/Wats5p177.pdf

Wikipedia, mm

 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar