tisdag 15 december 2020

Julkalendern lucka 15, trotjänarväxten kryptuja, Microbiota deccusasata

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 15, trotjänaren kryptuja, Microbiota deccussata

 

Kryptujan, Microbiota deccussata, passar alldeles utmärkt som marktäckare och i slänter.


Kryptujan är hemma från ryska Fjärran Östern där den växer på grusiga branter och platåer ovanför trädgränsen i Sihote Alins bergstrakter.

Första gången vi såg kryptujan var under en plantresa i södra Finland, tror det var år 1976 eller möjligen 1977 och platsen var Mustila plantskola i Kouvola, varifrån vi också genast köpte med oss ett par exemplar som planterades vid vår dåvarande plantskola i Yttermark.

Därför var det också givet att steg nr ett när årtal och historik över kryptujan skulle sökas så var det just Mustila arboretum som  först söktes fram. Och mycket riktigt där hittar vi exakta årtal och allt, ja t.o.m. den historien som då berättades för oss på plats, nämligen att några av de första plantorna försvann spårlöst direkt de planterades vid Mustila. Som tur var stals inte alla så det fanns  material att föröka ifrån.

Enligt Mustilas uppgift kom kryptujan till Mustila och Finland år 1973 och resten kan du läsa på deras informationsblad, länken nedan.

De plantor vi  köpte med oss är tyvärr för länge sedan bortstädade av en eller annan orsak. Vi gjorde också under några år fortsättningsköp,  i ganska liten skala, men sedan det sades att alla kryptujor som finns på världsmarknaden är av ett och samma ursprung och sorten in på 1980-talet började finnas mera allmänt också hos de större plantleverantörerna i Danmark och Holland blev det så småningom att skaffa plantorna därifrån. 

I dagsläget producerar vi fortfarande endast sporadiskt från eget modermaterial (planterat 1988) och det stora flertalet av plantorna vi säljer kommer från barrväxtplantskolor i Holland antingen som småplantor, vilka vi odlar vidare ett-två-tre år, eller när vi har anläggningar/kampanjer där det krävs större mängder kommer de som salufärdiga plantor. 

Försäljningen av kryptujan växer fortfarande men orsaken till det är givetvis också att det blir allt populärare att plantera marktäckare under andra större buskar och träd. Microbiota är också en utmärkt växt i slänter och branter men så är ju dess ursprungsplatser också exakt sådana.

Sedan rätt många år sedan har det också börjat finnas olika korsningar på sorten och den mest "avvikande" som vi hittills haft är sorten Microbiota d. 'Fuzzball' (nyhet hos oss år 2018 ingen bra bild hittades just nu i vårt bildarkiv). Vi får se vad framtiden för med sig för mera spännande nyheter här.

Microbiota d. 'Celtic Pride' är en något ljusare form. Mycket ovanlig dock.


länkar: 

Mustila arboretum, kort nr 524: http://www.mustila.fi/sv/taxonomy/term/524

Microbiota deccussata 'Fuzzball' (= 'Condavis'), US patents: https://patents.justia.com/patent/PP20012 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar