fredag 11 december 2020

Julkalender 2020 lucka 11, trotjänarväxten vårtbjörk, Betula pendula

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 11, trotjänarväxten vårtbjörk, Betula pendula

 

Typiskt för större vårtbjörk är de hängande grenspetsarna, därför kallas den ibland också för hängbjörk.


Det trodde ni inte? Att vanlig vårtbjörk skulle vara en av de populärare växterna i en plantskola. Men det är sant, björk är det vanligaste lövträdet vi säljer (om man undantar vissa fruktträdssorter då förstås) och så har vi gjort i många, många år.

Vi hade ett inlägg om olika björkar i vår julkalender 2018 där kan du läsa också om andra björkar än vårtbjörken. Vårtbjörkens del därifrån kopierar vi in här:


Vårtbjörk (Betula pendula) växer smalare än glasbjörken och på vårtbjörken hänger kvistspetsarna mer eller mindre. Unga kvistar har också de typiska "vårtorna" vilka känns om man drar med fingrarna längs 1-2 års kvistar. Vårtbjörk växer i regel något snabbare än glasbjörk men sluthöjden är densamma, ca 15-20 meter.
 

Vårtbjörk planterad i allé på kyrkogården

det är på de unga kvistarna man kan både se och känna hartsvårtorna

 

Utbredning

 
Vårtbjörken återfinns överallt i den boreala regionen, alltså norra Europa, norra Ryssland, Kanada och Alaska. Vårtbjörken är också ett av världens vanligaste träd.

Vårtbjörken kallas också för hängbjörk och dess latinska namn benämndes tidigare Betula verrucosa och ännu före det, alltså på Linnés tid, Betula alba. Då var det gemnesamt namn för både vårtbjörken och glasbjörken. Man räknar normalt med att en vårtbjörk har nått sin bästa ålder från ca 60 år och att totala livslängden är i medeltal 100 år. 

Litet om björkförökning

 
Om vi ska berätta nån särskild historia om vårtbjörk så får det bli en snabbt sammandrag hur man får fram de bästa björkarna:

Det är så att björk förökas normalt från frö och fröförökade plantor är precis som människor d.v.s. plantan får sina egenskaper från föräldrarna. Vid förökning vill man givetvis kontrollera vilka plantor som är föräldrar och detta gör man då i stora växthus. Moderplantorna är här planterade i jättestora krukor och i ett växthus kan man ha upp till 15-20 olika träd. Vid blomning avgränsar man så att man har ca 3-5 utvalda individer per pollinationsställe. Detta är för att det visat sig ge bättre resultat än om man har endast två. Man höstar fröna från alla individerna och benämner dem då med frökällanummer. Samma frökällablandning kan man då göra år efter år. En viss frökälla har då egenskaper som passar för ett visst område eller ändamål. En annan frökälla kanske är bäst för ett annat område/ändmål.

I vissa länder låter man naturen sköta frökälleutvalet och har då bestånd björkar som växer så avskilt som möjligt från andra björkar. Detta ger dock större variation i individerna även om det oftast är helt godtagbart. Om du ibland ser björkar som behåller löven mycket senare än normalt så är detta (oftast) en björk som just fått litet mera gener med sen lövfällning.

Skötsel

 
Att sköta om en björk är inte svårt, i princip är det bara att se till att den i början växer rakt och inte torkar ut de första åren. Beskärning däremot är bäst att göra på högsommar-tidig höst eftersom björk har kraftig savstigning vilken kan komma igång redan när dagslängden blir längre mitt i vintern.

länkar och källor:

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5rtbj%C3%B6rk

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Boreal

Den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/betula/betul/betupen.html

Dendrologian Seura-Dendrologiska sällskapet r.y. : Suomen puu- ja pensaskasvio, 1989, ISBN 952-90103-5-4 sid 84

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar