tisdag 22 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 22, Prydnadsäppel - Malus 'Hopa'

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 22, Prydnadsäppel, Malus 'Hopa'

Hopa är ett prydnadsäppel vi använt sedan 1960-tal.
 

Prydnadsppel finns i otaliga sorter nuförtiden. Ett av de första som fanns i vår plantskola var dock den amerikanska korsningen  Malus Hopa (det borde egentligen skrivas Malus x 'Hopa' men Malus 'Hopa' har med tiden blivit det som används allra mest). 

Ett annat som fanns tidigt var Malus 'Makamik'.  vår växthistoriekalender  funderade vi länge vilket av dessa två som var mer representatibel för gruppen prydnadsäppel.

Vi stannade för Malus 'Hopa'. Hopa har vi använt åtminstone så tidigt som andra halvan av 1960-talet. Sorten Makamik såldes rätt rikligt också, särskilt på 1970-talet men ett krux i kanten var att sorterna var väldigt blandade och oftast var det faktiskt Hopa även om namnet stod Makamik. Detta var också orsaken till att sorten Makamik var mer eller mindre borta från marknaden ett tag i början av 1980-talet tills nya äkta stammar kom.

Korsades fram av en danskamerikan

Malus 'Hopa' korsasdes fram i början av 1900-talet av danskamerikanen Niels Ebbesen Hansen (1866-1950). Som ursprungsmaterial använde han den mycket härdiga  sibirisk-centralasiatiska vildsorten Malus niedzwetxkyana hemmahörande från TienShan-bergsmassivet.

Niels E Hansen är också personen som tog en annan härdig populär sort till nordamerika nämligen vitblommiga sorten 'Dolgo' som får mycket vackert röda frukter på hösten.

Hopa hos oss

Även om vi haft Malus Hopa i sortimentet lång tid så härstammar våra nuvarande moderplantor från svenska Elitplantsstationen som i början av 1990-talet hade testat sortäkta material vilket man erbjöd till plantskolor. Här är det också precis som med andra äppelsorter att det virusrensade modermaterialet växer betydligt snabbare och friskare än osorterat material.

Du som vill se växtegenskaperna hos Hopa och andra prydnadsäppel kan gärna ta en titt på vårt inlägg i julkalendern 2018 där vi i lucka 17 hade rödblommiga prydnadsäppel och i lucka 20 vitblommiga prydnadsäppel. Det finns också hängande prydnadsäppel vilka vi hade i lucka 15 ¨år 2018.

Makamik


Det är stort behov att skydda de unga prydnadsäppelplantorna från gnagare som hare, rådjur m.m. för av någon outgrundlig anledning så är det just de rädblommiga prydnadsäpplkvistarna de tycker är allra godast. dem äter de först. En äppelodlare i södra Finland berättade en gång för oss att han hade två meter höga stängsel runtom sina odlingar. Dock hade han trots detta ibland besök av hjort som helt resolut hoppade över stängslet. Han fann att det var bra att plantera några få prydnadsäppel en bit in i odlingen, för förutom att de är bra pollinerarsorter så var det dessa träd han kunde checka om han borde jaga hjort innanför stängslet eller inte.


källor och länkar:

Daves Garden, Who was Niels E Hansen, https://davesgarden.com/guides/articles/n-e-hanson-the-man-behind-the-purple-leaf-sand-cherry

Wickmans Plantskola, bloggen Sol och Grönt, rödblommiga prydnadsäppel: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2018/12/wiplant-julkalendern-lucka-17.html
Wickmans Plantskola, bloggen Sol och Grönt, vitblommiga prydnadsäppel: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2018/12/wiplant-julkalendern-lucka-20-vita.html

Wickmans Plantskola, bloggen Sol och Grönt, hängande prydnadsäppel: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2018/12/wiplant-julkalendern-lucka-15-hangande.html

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Applecrab



***

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar