tisdag 1 december 2020

Wiplant Julkalender lucka 1

 Plantskolan fyller 70 år detta år. Precis som allt annat detta år blev inte heller firandet av 70 års verksamhet  alls såsom vi hade tänkt när vi planerade under tidig vinter. Skam den som ger sig, i september ordnade vi med ett mycket "luftigt" 70-års kalas ute i det fria där coronasmittor inte hade minsta chans, förplägnaden blev kanske litet minimal men de coronasäkrade färdigt upphällda glasen/kaffekopparna uppskattades av besökarna.

Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.

Varsågod lucka 1, trotjänaren Bollpilen, Salix fragilis 'Bullata'

 


Denna växt  härstammar från södra karelen (Terijoki ryska sidan). Så här berättades det av tidigare generationers trädgårdsmästare:

Då borde det ha varit nångång i början av 1960-talet, årtalet 1962 klingar nånstans i  bakhuvudet. När de finska plantskoleproducenterna gjorde en resa till dåvarande Leningrad med järnväg. På hemresan stannade de resande till i orten Terijoki (det sägs att det var med tåg men mera troligt med buss eftersom Terijoki ligger precis vid Ladogas strand) och herrarna/kanske också nån dam, såg plötsligt ett runt och vackert träd som påminde mycket om vanlig knäckepil men hade betydligt rundare form och vackrare grönska. 

Nån av resenärerna dristade sig till att bryta en kvist och tog den med sig hem för förökning och de nya träden delades sedan mellan resedeltagarna och man började kalla sorten för Terijokipil (finska Terijoensalava). 

Som sagt, det var hur trädgårdsmästare Jörgen Wickman i tiderna berättade för oss och eftersom det var flera av hans studiekamrater och kolleger som var med på resan skulle jag tro att berättelsen är rätt nära sanningen. Hur som haver därifrån kommer namnet Terijokipil och därför kallas den finsk bollpil i Sverige.

På Wickmans Plantskola började vi odla och sälja bollpilen ca 1964-1965 och den är ännu en mycket efterfrågad växt så detta är en gedigen trotjänare i växtskaran.

Salix träd presenterade vi i lucka 21 år 2018, gå gärna till det inlägget och läs om Bollpilen och andra salix-sorter. 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar