lördag 19 december 2020

Persikoträden Dneprovski och Sotsnõi

 Inför vårsäsongen 2021 får vi igen in några fina persikosorter.


Persika Dneprovski. Bild tagen i början av augusti hos oss.

De sorter vi får in är de ukrainska Dneprovski och  Sotsnõi. De kom till oss redan i månadsskiftet november/december från vår leverantör i Estland.

Persikor behöver normalt en varm solig plats med skydd för vind. I våra trakter är ett hobbyväxthus eller motsvarande det som ger sådan tillräcklig värme och skydd. 

Många persikoträd klarar normalt ordentlig frost mitt i vintern men problemet uppstår så fort solen värmer dagarna till litet mera plusgrader. Eftersom persika startar tillväxten snabbt just vid plusgrader så skall skydd sättas in i god tid före våren så att inte de savfriska kvistarna fryser vilket sker redan vid några minusgrader.

'Dneprovski'-sorten kommer från Ukraina. Frukterna är medelstora och mognar redan i början av augusti. Fruktköttet är väldigt sött och saftigt, fruktens solsida blir helt röd. Frukten ser vacker och attraktiv ut och frukten är relativt sjukdomsresistent.

'Sotsnõi' -sorten kommer också från Ukraina. Frukterna är riktigt stora och runda och hårdare i konsistens. Lämplig sort också till olika marmelader m.m.. Fruktköttet är gult, saftigt, aromatiskt och mycket gott.


Både sorterna Dneprovski och Sotsnõi anses som helt självfertila och åtminstone hos oss i hobbyväxthus har de gett goda frukter. Sorterna var med i vår nyhetslista för 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar