fredag 18 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 18, Dvärgbergtall, Pinus mugo 'Pumilio'

 Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 18, Dvärgbergtall, Pinus mugo 'Pumilio'

 

Pinus mugo 'Pumilio', dvärgbergtall' kräver idogt med skötsel för att hålla sig tät och fin. Denna anlades år 2008 och varje vår i juni klippes årskotten tillbaks, ett jobb som tar flera timmar.


Vi ville givetvis ha med flera av de populäraste barrväxterna när vi nu gör sammandrag av våra populära växter under 7 decennier och då ska nog berg- och dvärgbergtallar med  eftersom de har hängt med som populära växterunder lång tid.

Vi hade att välja mellan "nutida" populära namnsorter som Mops, Varella, Gryne Kygel, m.fl eller nån av ursprungssorterna och när vi betänker tid och antal sålda så stannade vi för sorten Pinus mugo var. 'Pumilio' eller som vi kallar den på svenska, dvärgbergtall.

Den vanliga bergtallen, Pinus mugo, från vilken utvalet 'Pumilio' också kommer, har sin hemvist i bergstrakterna från  alpområdena i centraleuropa till sydöstra bergsområdena i Balkanområdet och Karpaterna. 

Arten beskrevs ingående första gången av italienaren Antonio Turra år 1765 och ibland stöter man också på en namnsort som Pinus mugo 'Turra' vilken då ska betraktas som sorten Pinus mugo var. Mughus.

 Eftersom 'Pumilio' sorten på engelska också då och då kallas för "Swiss mountain pine" så säger det en del om just denna forms härkomst, som ska vara från bergsområdena nära Sweich-Österrikiska gränsen.

Pumilio-sorten förökas i plantskolor från frön och därför är det rätt vanskligt att säga att en planta ska bli 1meter eller 1,5 eller 2 meter hög/bred, något som har gjort att höjd/bredd ofta anges till 0,8 till 2 eller 3 meter, stor variation alltså. Varieteten Mughus anges oftast till 1,5-3 meter.

Det finns också en underart som kallas fransk bergtall, Pinus mugo ssp. uncinata. Fransk bergtall växer oftast med genomgående stam/stammar och når lätt en höjd på långt över 4 meter.

Då alla dessa naturarter och underarter är billiga att föröka från frö har de hållit sig populära. ofta som en växt som binder markområden. Som vi redan nämnt har de dock den egenheten att plantorna har stor variation så för att få en snygg plantering bör man "knipsa" årskotten i början av juni varje år och detta skall fortgå så många år man orkar hålla på eller når upp.

När skötseln av naturarterna har uppfattats som ganska svår har det sedan 70-80-talen kommit fler och fler mutationer, alltså namnsorter, och eftersom dessa då förökas vegetativt (påympas) kan man på förhand säga att de växer si och så högt/brett. En av de första som kom hette 'Mops' (vi fick in första Mopsen år 1986 till vår plantskola) och just Mops-sorten har visat sig med lätthet bilda olika häxkvast-mutationer.

I dagsläget finns ett 20-tal olika namnsorter i vårt sortiment och du som vill bekanta dig  med dessa skall läsa vårt inlägg från januari 2019, Dvärgbergtallar en växande grupp växter.

 

Varella

Pal Maleter
Här två litet udda namnsorter, Varella som helt av sig själv blir rund och Pal Maleter som har vita skottspetsar, särskilt på hösten-vintern.

 

källoroch länkar:

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pinus_mugo

American conifer society: https://conifersociety.org/conifers/pinus-mugo/

The Gymnosperm Databas: https://www.conifers.org/pi/Pinus_mugo.php

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar