lördag 5 december 2020

Julkalendern 2020, Lucka 5, Funkia - Hosta undulata varietet 'Erromena'

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 5, trotjänaren julifunkia, Hosta undulata var. 'Erromena'

Julifunkia 'Erromena' hittar vi trots idogt användande av växten under 7 decennier inte nån egen riktigt bra bild på. Här är det därför Plantskoleodlarnas bild på sorten som ståtar i lucka 5


Funkian (Hosta) härstammar från de inre skuggrika skogarna i Kina även om vissa anser Japan som hemort för sorten. enligt de flesta källor har sorten dock kommit till Japan via Korea.  

Till hostasläktet hänförs normalt ca 45 olika arter, och det finns nuförtiden tusentals sorter (siffran 8000 olika näms ofta), varav många faktiskt har sin födelse i genmanipulerat material. 

Eftersom funkia genom plantskolans alla år varit en av de flitigast använda perennaväxterna har vi för julkalendern valt ut den sort som funnits absolut längst i vårt sortiment, nämligen julifunkian (Hosta undulata 'Erromena')

Under 60- och 70-tal var denna sort normalt namngiven som Hosta lancifolia i de flesta plantskolekataloger, dock var det i det flesta fall frågan om just julifunkian. Egentligen var det först på1980-talet som julifunkia (precis som många andra funkior) åtskildes mera noggrant. 

I Finland var det före detta det mest vanliga att man i plantskolorna odlade ett par brokfunkior (som såldes litet blandat som just brokfunkia) + den grönbladiga julifunkian vilken då ofta såldes som "hosta".  Det var egentligen först under 1970-80-tal som funkiorna här hos oss fick bättre uppdelning, och detta då tack vare att mera sorter strömmade in från kontinenten. 

I vår plantskola, liksom i många andra, blev det stopp på utökandet i  sortimentet efter 1996 då man i Amerika identifierade vad som kom att kallas Hosta virus X (HVX). Detta virus spred sig snabbt och vi på vår plantskola gjorde väl i princip precis som man nuförtiden gör för att hindra viruspandemier - vi stoppade alla externa anskaffningar av hostaväxter. Anskaffningar som gjorts efter detta har också skett enbart från testat fritt material, och vi har på detta sätt lyckats undvika HVX-viruset.

Efter detta "stopp" återfinns ca 20-30 hostasorter i plantskolans sortiment, vilket i och för sig har visat sig fylla behovet rätt bra.

sortimentet i hosta är stort. Här ser vi en av de nu allra vanligaste brokbladiga sorterna, Golden Tiara. Funkior kan mycket väl användas som här i krukor. Golden Tiara är också en sort som tål is mycket bra under vintern och passar därför på platser dit man skottar snö.

Här är det olika sorters funkior i odling.


länkar: 

Hosta plant History, https://blog.gardeningknowhow.com/tbt/history-of-hosta-plants/

Wikipedia Funkiasläktet, https://sv.wikipedia.org/wiki/Funkiasl%C3%A4ktet

SKUD-plant, https://skud.slu.se/Skud/ReportPlant.action?skudNumber=111208

Hosta virus X, https://en.wikipedia.org/wiki/Hosta_virus_X

 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar