måndag 14 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 14, äppelsorterna Transparenthe Blanche och Röd kanel

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 14, äppelsorterna som hängt med allra bäst, Transparenthe Blanche och Röd kanel

 

Av de 196 sorters äpplen som finns officiellt registrerade i Finland så skulle vi påstå att det är Röd Kanel och Transparenthe Blanch som är de i särklass mest använda under decennierna som vår plantskola funnits.

I dagens lucka har vi kollat på vilka äppelsorter som hängt med allra bäst genom våra decennier. Det finns i Finland 196 officiella sorters äpplen och även om de nyare finska sorterna kommit mycket starkt de senaste årtiondena och kanske t.o.m. på senare år sålt betydligt bättre blir det i alla fall gamla trotjänarsorter som 'Transparenthe Blanche' och 'Röd Kanel' vilka "vinner" i denna jämförelse eftersom de varit och är fortfarande populära sorter.

 

Transparenthe Blanche


är en baltisk sort som ska ha kommit från Wagner nursery, Riga år 1850 (eller omkring 1850) och redan ett par år senare fanns sorten i Frankrike och därifrån spred sig vidare ut över världen.

Enligt en del källor ska sorten härstamma från frösådd av rysk sort  (Белый налив =Nalif Bely = betyder ungefär Vit fylld).

Transparenthe Blanche har precis som andra populära sorter en massa olika namn i olika länder, t.ex eng. White Transparent (ibland Yellow T.), tyska Klarapfel och finska Valkea kuulas. Gemensamt för namnen är väl att de alla syftar på att frukten när den är ordentligt mogen blir klar nästan genomskinlig.

Vår egen litet udda erfarenhet om Transparenthe Blanche, eller rättare sagt om kombination grundstam och sorten härstammar från vintern 85-86 som då var en av de kallaste dittills (vintern 87-88 slog väl rekordet strax efter).

Det var nämligen efter denna vinter som vi kom underfund med vikten av att ha en ordentligt härdig grundstam. Vi hade nämligen just Transparenthe Blanche ympade på A2 grundstammar och också en del på finska YP-grundstammar (googla grundstammar så ser du vad vi pratar om).

Under sommaren efter denna vinter blev vi storligen förvånad när ca 2/3 av T. Blanche träden var stendöda men så helt plötsligt kom ett radavsnitt där nästan inga träd alls var döda (bara lätt skadade i topparna). När vi undersökte noggrannare var det då träden på YP-stammarna som klarat sig och träden på A2 som tagit skada. Sedan denna observation har vi inte längre använt grundstammen A2 i vår produktion och den är inte heller vanlig i övriga Finland. I Sverige däremot används A2 alltfortfarande, men observera då att på svenska sidan har man i regel snö på marken före man får riktigt kallt. 


Röd Kanel

Härstammar från Ryssland (1700-tals sort) och skall ha funnits i Finland sedan 1890-tal. 

Visste du att Kaneläpplen är ett av de allra härdigaste äppelsorterna i Finland? Därför används också just kanelsorerna (Röd-Brun-Gul) ofta som mellanstammar när man skall ha t.ex familjeäppelträd. Genom att använda detta har man automatiskt ett mycket härdigt träd plus då förstås en god äppelsort som dessutom har lång blomningstid och därigenom blir en god pollinerare för de andra sorterna.

När folk kommer och ska ha oss på plantskolan att sortbestämma äpplen på hösten så är det i mer än 50 % av fallen någon av Kanelsorterna det är frågan om och av dessa är mer än hälften då just röd kanel. Röd kanel är enkel att känna igen för dels har den ju kanelsmaken och dels har den i de flesta fall ordentligt skarpa gränser mellan den gröngula bottenfärgen och den röda täckfärgen (se bilden).

 

*********

länkar: 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Transparente_blanche

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiHx9KnhcztAhVnxIsKHc4xCnsQFjABegQIAhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.ruokavirasto.fi%2Fglobalassets%2Ftietoa-meista%2Fasiointi%2Foppaat-ja-lomakkeet%2Fyritykset%2Fkasviala%2Fsiemenet-ja-lajikkeet%2Fohjeet%2Fomenalajikkeet_virallisesti_tunnustetut_kuvaukset_2016-03-18.xlsx&usg=AOvVaw2xmpf_1p1ufjswqzVyBStG 

https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6tt_kanel%C3%A4pple

 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar