lördag 19 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 20, hängkaragan - Caragana arborescens 'Pendula'

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 20, Hängkaragan, Caragana arborescens 'Pendula'

 




När man talar om riktigt små träd så är det ofta frågan om nån av karagana-formerna. Det finns flera men av dem är det dock just formen Pendula som har varit och är den mest allmänna.

Efter att försökt söka över internet i mer än en timme efter upphittaren/framkorsaren till denna form ser jag mig tvungen att ge upp. Dock verkar det som de flesta skulle anse att det är frågan om ett urval av naturformen den vanliga karaganen, Caragana arborescens, som är hemmahörande i sydöstra sibirien och norra Kina. Vi kan också anta att denna hängande form har funnits i trädgårdar över lång tid eftersom den finns omnämnd redan 1915 från brittisk litteratur.


Caragana arborescens 'Lorbergii' är en motsvarande plymformad karagan med små barrliknande löv. Den ska ha introducerats 1906 på Lorberg plantskola i Tyskland.

Hängkaraganen Pendula har vi minne av att första gångerna vi köpte in och sålde sådana i vår plantskola skulle ha varit andra halvan av 1960-talet. På 1970-och 80 talen var sorten som allra populärast men sen dess minskade efterfrågan men har i alla fall varit jämn över åren.

Vårt bästa tips till kunderna angående hängkaraganen brukar vara att ta det försiktigt med transporten eftersom grenarna som hänger ner lätt bryts. En annan sak som också är skäl att se upp med är stödkäpparna i början, det ska vara stadiga sådana, för även om trädet är lågt så har det en krona som tar emot förhållandevis mycket vind. Stöd det alltså tills det är ordentligt rotat. 

Vi kan också tipsa om att hängkaragan, liksom andra inom arten Caragana, har så vinterhärdigt rotsystem att du med lätthet kan övervintra dem ute i krukor och stenformationer, fast på terassen om du vill. I vår plantskola är det bara de träd som ska levereras under den frusna vintersäsongen som tas in i lager, alla andra vill vi helst lagra ute för det minimerar skador på själva trädkronan.

Andra former av karagan  som vi sålt under lång tid i mindre mängd är:

- Caragana frutex 'Globosa'

- Caragana arborescens 'Pygmaea' (aurantiaca)

- Caragana arborescens 'Lorbergii'

- Caragana arborescens 'Walker' (eller 'Walker Pendula' )

se dessa i vår julkalender från 2018 lucka  7


Pygmaea

Walker



Globosa

 

källor och länkar:

TREES AND SHRUBS HARDY IN THE BRITISH ISLES, W. J. BEA, Vol 1, 1915, http://www.columbia.edu/cu/lweb/digital/collections/cul/texts/ldpd_9260628_000/ldpd_9260628_000.pdf

Den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/carag/caraarb.html

Wiplant julkalender 2018 lucka 7, https://wickmansplantskola.blogspot.com/2018/12/wiplant-julkalender-lucka-7-caragana.html



***

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar