Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.
Varsågod lucka 8, trotjänarten Smaragdtuja, Thuja occidentalis 'Smaragd'
Denna vintergröna tuja är en av världens mest använda vintergröna trädgårdsväxter. Den uppfyller de mesta fordringar folk i allmänhet ställer på en vintergrön växt. Smaragdtujan är mycket kompakt, har fin grön färg året igenom och behöver egentligen inte klippas och beskäras - om man inte vill dessutom växer smaragdtujan också i jord med helt vanlig gödsel och pH-tal. Att den sedan också med lätthet tål vintertemperaturer ner till -40C och kallare är givetvis ett extra plus, särskilt i våra trakter.
Ska man vara riktigt ärlig så är det endast torka på vårvinterns frusna mark som är dess stora fiende. Då är det antingen stark sol kombinerad med djup tjäle eller samma tjäle kombinerad med vind och dragiga platser, i princip allt annat klarar den.
Historia
Smaragdtujan introducerades på marknaden år 1950 av D.T. Poulsen Planteskole, Danmark. Dorus Theus Poulsen startade sin rörelse 1878 och nuvarande ros-klematisförädlarren Poulsen roser A/S är dagens fortsättning i fjärde generation av plantskoleran - se plantskolhistorien på http://www.hoflev.dk/da/article.asp?levid=148 .
Liksom många andra populära växter handlas också smaragdtujan under olika namn i olika länder. Namn som Thuja occ. 'Emerald' och Thuja occ. 'Emerald Green' är precis samma växt som vår vanliga smaragdtuja.
Till Närpes
Till oss i Närpes kom Smaragdtujan ungefär i mitten - slutet av 1970-talet, exakt årtal är svårt att minnas. Denna växt ansågs precis som många andra nyheter absolut inte klara våra kalla förhållanden och var därför nåt som inte alls rekommenderades här utan till såna kalla platser som Österbotten exporterade man endast vanlig tuja (Thuja occidentalis) och på sin höjd den äldre pelartujan (Thuja occidentalis 'Fastigiata').
Trots detta dristade vi oss att pröva också denna och eftersom den hade snygg växt fanns det kunder som ville pröva på och så småningom såg ju grannar och andra att den faktiskt lyckades. Redan på 1980-talets mitt såldes den i rätt stora mängder menefter de kalla vintrarna under 80-talets andra hälft fick de omfattande skador vilket gjorde att försäljningen störtdök.
Emellertid kom vi underfund med att den stora boven till skadorna egentligen var den rekommendation man sände med från Danmark och kontinenten, nämligen att växten skulle planteras i lerhaltig jord (nåt man f.ö. ännu ser på etiketter från kontinenten). Efter dessa vintrar kom vi rätt snabbt fram till att rätt jordtyp i vårt klimat faktiskt är sandblandad, luftig kompostjord som gärna skall vara någorlunda väldränerad. Dessutom mår plantan bra av att ha marktäckare planterad runtom. Med denna jordtyp fryser inte jorden så djupt och dessutom tinar den snabbt upp på vårkanten vilket gör att man undgår vintertorksakdorna.
Thuja 'Smaragd' har ibland också haft samma problem i bl.a Tyskland och därför har det uppstått efterföljare till Smaragdtujan bl.a sorten 'Dark Embers' vilken vi nu prövat ca 5-6 säsonger. Denna efterföljare har en aning mörkare färg och betydligt skarpare kvistar vilket gör den mera härdig mot vintertorkan.
Men som sagt, rätt använd är Smaragdtujan en utomordentlig växt och därför har den också behållit sin popularitet (med en svacka på några år i slutet av 80-talet).
Smaragden finns också i både bollform, spiralform och stamform |
2006 presenterade vi olika plantstorlekar för våra digitala minutkunder |
länkar:
bra beskrivning av Smaragdtujan, https://www.worldplants.ca/display.php?id=134
Kungliga hovleverantörer, http://www.hoflev.dk/da/article.asp?levid=148
**********
Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks. 2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och 2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar