onsdag 2 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 2, Norska brudspirean Spiraea cinerea 'Grefsheim'

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 2, trotjänaren Norsk hybridspirea "brudspirea", Spiraea cinerea 'Grefsheim'

 


Norska brudspirean eller norsk hybridspirea som den egenligen skall heta lanserades i Norge av Grefsheim Plantskola. Jag försökte googla årtalet den släpptes till marknaden men den är så vanlig överallt att denna uppgift är som att söka en nål i höstack. Tar det därför ur minnet.

Jag skulle påstå att det var sent 60-tal den kom först på norska marknaden. Hur som haver så skulle jag också påstå att vi hos vår plantskola hade den i sortimentet 1972 eller 1973.

Den norska brudspirean ansågs först vara en sort med dålig vinterhärdighet vilket ganska snabbt visade sig stämma väldigt dåligt. Det var snarare tvärtom att den gamla holländska brudspirean ofta fick vinterskador och den blev också med åren mycket gles och "ovårdad".

Grefsheim spirean blev tack vare sin täthet väldigt snabbt populär och eftersom den inte heller fick de befarade vinterskadorna började den användas allt längre norrut.

Under vissa år i slutet av 1970-talet var den så populär att nästan varenda kund i plantskolans minuthandel inköpte minst en sådan buske. Populariteten har också sedan dess hållit i sig även om den nuförtiden används mycket till häckar och i stora massplanteringar. 

Går vi över till skötseln brukar vi här från plantskolan säga att brudspirean skall föryngringsbeskäras med 4-7 års mellanrum.

Som historia för detta kan vi nämna att när vi planterade Metsä-Botnias bostadsområde i Mariestrand, Kaskö, så ingick också skötselråd för kommande vaktmästare. Här skrevs in att brudspirean skulle föryngringsbeskäras vart fjärde år och när vi där strax in på 2000-talet gjorde nån liten plantering såg vi en ursnygg brudspirea plantering och frågade när den planterats? Svaret blev "den planterade ni vid områdets grundande i på 70-talet och vi har skött den precis som det står föreskrivet, sågas ned till marken vart fjärde år".

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar