söndag 13 december 2020

Julkalender lucka 13, snöbollsbusken Pohjanneito, FinE

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 13, trotjänaren snöbollsbusken, Viburnum opulus 'Pohjan Neito', FinE

 

En äkta FinE-Pohjan Neito snöbollsbuske har ordentligt stora "snöbollar" när förhållandena är de rätta. Här ståtar den fisnka Pohjan Neito tillsammans med finska flaggan på en midsommardag.


Den finska snöbollsbusken har vi skrivit om tidigare i julkalendern 2017, lucka 17. Den finns inkopierad längre ner.

Eftersom Pohjan Neito busken har varit storsäljare ända sedan vi fick första buskarna i mitten av 1980-talet, alltså före de kalla vintrarna.

Tilläggas angående ursprunget kan nämnas att det samlades in en mängd olika plantor i samband med den så kallade Keskas undersökningen (Kestävät kasvit) i slutet av 1980-talet. Bland dessa fanns också Ahonens ursprung (som Paavo själv vid en plantskolsammankomst sade härstammar från en kund i Seinäjoki).

De här olika ursprungen av snöbollsbuskar jämfördes sinsemellan och man kom fram till att många av dem hade  samma ursprung, vilka man då rekommenderade som 'Pohjanneito'-kloner. Till FinE-kloner av dessa utvaldes sedan klon K-464 och klon K-465, alltså Kuhmo och Karstula ursprunget vilket alltså var helt identiskt.

Tilläggas om användning: Pohjan Neito har också fått status som E-planta i Norge. Se länk längst ner.


Här kommer då beskrivningen av Pohjan Neito från lucka 21 i julkalender 2017:


Viburnum opulus 'Pohjan Neito', FinE
Snöbollsbuske


Den finska snöbollsbusken 'Pohjan Neito' syns på många gårdar när den blommar med sina karakteristiska stora vita runda blommor i juni. 

Busken växer bäst i näringsrik, mullhaltig jord och för att blomma rikligast kräver den full sol. Pohjan Neito har klarat sig bra i försök på många olika håll i landet, i Pikis, Pälkäne, Ruuki, Sotkamo och delvis i Rovaniemi. 


Snöbollsbusken blir stor, upp till 4 m hög och är härdig ända till zon V. Den användas ofta i form av solitärbuske, massplanteringsväxt och även som häckväxt. Strax efter blomning kan man också beskära busken till passlig storlek.

Blomningstiden är lång för denna buske, men så liknar också själva blomknopparna redan blommor bara en aning mera limefärgad. Fullt utslagna blommor är närapå kritvita.

Pohjan Neito har ett ursprung från finska Syd-Österbotten, insamlad av plantskoleodlare Paavo Ahonen, som redan på 1980-talet kom fram till att denna klon klart avskilde sig från den vanliga snöbollsbusken.

Pohjan Neito anses också allmånt ha mindre benägenhet att få lusohyra än andra kloner. Den som har en 'Pohjan Neito' planterad borde ändå varje vår ta sig en titt på undersidan av bladtopparna ca 10-15 dagar efter knoppsprickningen. Det är nämligen då som man ser om busken just det året kommer att få ohyra och ser man början på lusinvasion kan man ett par tre gånger under ca 1 veckas tid duscha bladen med såpvatten.

*********

länkar: 

https://eliteplanter.no/produkt/viburnum-opulus-pohjan-neito-e/

https://portal.mtt.fi/portal/pls/portal/tai_mtt.tai_mtt_rp_tuoteluettelo.fineshow_detail?p_tunnus_seqno=219&p_kieli=FI

 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar