lördag 12 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 12, Häggmispeln Amelanchier spicata

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 12, trotjänaren häggmispel, Amelanchier spicata

 

Häggmispel har precis som saskatoonsorterna ätliga bär men sorten används dock överlag till häckar och skyddsplanteringar. Att göra saft av bären är möjligt men ger ca 70% mindre saft än saskatoonsorterna och saften är något strävare.


Häggmispel (Amelanchier spicata), har använts med jämn åtgång under alla de 70 år Wickmans Plantskola funnits. Att det är en lättodlad häckväxt gör förstås sitt till för detta.

Här hos oss skriver vi som du ser latinska namnet Amelanchier spicata, alltså utan några hybridtecken eller sortnamn. Detta är inte alltid fallet ute i världen och det kommer sig av att det finns olika "skolor" om det faktiskt är en hybridsort eller om det är en natursort.

Den anses allmänt härstamma från Nordamerika (men enligt vissa källor ska det alltså vara en hybrid mellan A. canadensis och A. ovalis). Hur som haver så är inte sorten i sig själv från trakterna norra USA-Canada så är föräldrasorterna det.

I våra nordliga trakter här så finns häggmispeln nuförtiden också allmänt ute i naturen, då oftast i  oodlade områden som skogsbryn, impediment och liknande. Det är då fåglarna som äter bären och frösår litet varstans och det är också därför som häggmispeln finns på listan för möjliga invasiva arter. Inga förbud mot användandet finns dock och inte planeras heller vad vi känner till.

Hos oss frösår vi två olika frökällor av A. spicata. Vi har dels en mycket gammal frökälla som införskaffats nångång slutet av 50-tal - början av 60-tal. Den har hos oss en ordentlig höjd på ca 7 meter och bildar (som häggmispeln gör) massor av rotskott precis invid stammarna, vilket gör att den hålls tät och fin helt utan beskärningar.

Den andra frökällan vi har är införskaffad på 1990-talet från Norge där den kallas A. spicata fk Moelv. Denna ser (i våra ögon) exakt likadan ut som den första men hos oss bildar den inte lika många skott invid stammen och på plantorna syns därför stammarna en aning mer. fk Moelv är f.ö. E-planta i Norge, då givetvis producerad av norska E-plantproducenter.

A. spicata köper vi också ofta in som småplantor från andra kolleger eftersom de inte överlag skiljer sig från varandra.

Under "uppsikt" har vi dessutom den frökälla som elitplantstationen i Finland distribuerade (benämnd A. spicata 'Nikkari' TTA-080) men denna finns alltså inte till försäljning och vi kan inte heller säga om eller hur den ska skilja sig från de andra. Den har i alla fall sitt ursprung från arboretrum Mustila.


länkar: 

https://portal.mtt.fi/portal/pls/portal/tai_mtt.tai_mtt_rp_lajikkeet.show_detail?p_tunnus_seqno=120

https://www.cabi.org/isc/datasheet/4836#toidentity 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar