torsdag 17 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 17, mormorsväxten löjtnantsjärta, Lamprocapnos spectabilis

 Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 17, "mormorsväxten" Löjtnantshjärtan, Lamprocapnos spectabilis

 

"Mormorsväxten" Löjtnantshjärta eller Brustna hjärtan som den allmänt också kallas



När vi tittade igenom listan med växter och kom till perennarubriken var det genast en självklarhet att den alltfortfarande populära löjtnantsjärtan måste rymmas med.

Löjtnantshjärtan, eller också kallad Brustna hjärtan, är från början hemmahörande från Sibirien-Norra Kina och Korea-Japan.  

Första exemplaren av arten introducerades till England 1840 av den skotska botanisten och växtjägaren Robert Fortune. Till Sverige (och senare Finland) skall växten ha kommit på allvar först mot slutet av 1800-talet även om t.ex Linné ska ha gjort beskrivning av växten redan 1750-1753 då under namnet Fumaria spectabilis. De första plantorna av blomsterlyran (som löjtnantshjärtan då kallades) ska emmellertid ha planterats eventuellt både i Rosendal och Uppsala redan år 1854 (räknas då som första införselår i Serige), men som sagt först senare blev den allmän på allvar.

Dess latinska namn ansågs länge vara Dicentra spectabilis (före det Fumuria spectabilis), alltså hemmahörande i gruppen dicentra men hänfördes så sent som  ca 1980-tal till en egen grupp.

Att vi kallar den "mormorsväxt" kommer sig av att efter att den introducerades i Sverige-Finland i slutet av 1800-talet så blev den så småningom en mycket populär växt som planterades friskt i många trädgårdar, alltså i mormorsmors trädgård.

Under årens lopp har det dessutom kommit en del under undersorter varav den allännaste hittills torde vara den vita varianten 'Alba'. Följande sorter hittar vi omnämnda i SKUDs lista:

Lamprocapnos spectabilis 'Alba'

Lamprocapnos spectabilis 'Cupid'

Lamprocapnos spectabilis 'Gold Heart'

Lamprocapnos spectabilis 'Hordival'

Lamprocapnos spectabilis 'White Gold'


Löjnantshjärta skall helst planteras i jord som håller någorlunda med fukt, halvskugga är bra men den växer också i ganska ordentlig skugga. I full sol där den torkar ut så blommar den endast en kortare tid från våren och möjligen med en mindre andra blomning mot höstkanten. Planterad rätt återkommer löjtnantshjärta med blommor genom hela växtperioden.

De mindre och lägre hjärtanen, som här fänrikshjärta 'King of heart' tillhör fortfarande släktet Dicentra


 

källoroch länkar:

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Lamprocapnos

Svensk Botanisk Tidskrift, band 38, 1944: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1202173/FULLTEXT01.pdf

Svensk kulturväxtdatabas (SKUD): https://skudviewer.artdata.slu.se/nav/taxa/6229158 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar