onsdag 23 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 23, Vanlig rönn - Sorbus aucuparia

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 23, Rönn - Sorbus aucuparia


Vanlig rönn, här som flerstammig. Detta är plantskolans moderträd som ger stor skörd och snabbäxande plantor.

Tidigare skrev vi om att björken är vårt mest använda lövträd. Och som god tvåa kommer ännu ett riktigt vanligt träd, nämligen rönnen, Sorbus aucuparia.

Rönn används i planteringar med litet större yta, alltså läs radhustomter, parkliknande områden, stora villatomter m.m. Rönn planteras ofta i grupper eller i rad och mycket för att få  vindskydd. Rönn växer också snabbt men blir inte jättestort. 

Rönn, Sorbus aucuparia, växer vilt i hela Finland. Visste du att det är nyansskillnader på rönnarna i olika delar av Finland. Största skillanden finns mellan den i norra Finland mest förekommande underarten Nordrönn, Sorbus aucuparia subsp. glabrata, och det i övriga Finland  nämligen Sorbus aucuparia var. aucuparia. Ofta kan man också se att vissa landsdelar har sina egna särdrag i utseendet även om detta har blivit svårare att se p.g.a. att plantorna som planteras mycket ofta kommer från material som säljs över hela landet.

Det var Linné som gav rönnen dess latinska namn och artnamnet aucuparia ska komma av latinets avis (fågel) och capere (taga), fånga fågel. Det säger mycket om vem som sköter om rönnbärsskörden. 

Hela rönnsläktet består av nära 100 olika  arter. Vi hittade en ganska täckande lista på Wikipedia, se länk nedan. Mycket vanliga i trädgårdshandel är bl.a hängrönn, pelarrönn, sötrönnar, olika oxlar. De olika sorterna och arterna ympas ofta in på grundstammar av vanlig rönn.

Vi har också skrivit om olika rönnar i vårt sortiment i lucka 18 (sötrönnar) och i lucka 23 (andra rönnar) i julkalendern 2018.

Sötrönn Likjornaja har lila sötare bär.
Pelarrönn, den s.k. Torneå klonen.

Hängrönn vid Lepa trädgårdskola. Hängrönn är en form av vanlig rönn.


Rönnar med vita bär finns t.ex pärlrönn och några till. Den på bilden är en ovanlig variant, Sorbus prattii, med något toppiga bär. Prattii växer också litet större än pärlrönnen Sorbus koehneana.

källor och länkar:

Den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/sorbu/sorbauc.html

Rönnar i Finland (finska): https://fi.wikipedia.org/wiki/Pihlajat 

Wikipedia, rönnsläktet, https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6nnsl%C3%A4ktet

Wickmans Plantskola, blogginlägg om sötrönnar: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2018/12/wiplant-julkalendern-lucka-18-sotronnar.html
Wickmans Plantskola, blogginlägg om trönnar: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2018/12/wiplant-julkalender-lucka-23-ronnar.html


***

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar